Sastanak opštinske radne grupe u Bijelom Polju

U prostorijama Opštine Bijelo Polje, 22. juna 2020. godine, organizovan je sastanak opštinske radne grupe na kojem su prisustvovali: predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, Damir Mustajbašić, samostalni savjetnik u Opštini, Miloš Kljajević, rukovodilac Odjeljenja za kancelarije u Sekreatarijatu za lokalnu samoupravu, Fahrudin Begović, menadžer opštine, Rafet Mulić, facilitator za Opštinu Bijelo Polje na ROMACTED programu, Alesandro Bota iz Kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici, Samir Jaha, izvršni direktor NVO Mladi Romi kao i predstavnici romske zajednice: Ringo Selimović, Marija Božović, Slobodan Marković, Esko Selimović, Vinetu Selimović.

Opširnije...

Zineta Selimović: Romi žele da budu dio savremenog svijeta

Organizacija Romi sa sjevera kojom rukovodi Zineta Selimović iz Bijelog Polja, čini sve da osnaži Rome i Romkinje da aktivno participiraju u društvu. Selimović poručuje da je saradnja između romskih NVO najvažnija, a plod tog timskog rada sigurno će biti sladak i prepoznat od ostalih NVO i većinske populacije. Zinetin doprinos je naročito bio vidljiv tokom krize izazvane pandemijom kovida-19. Talas koji je zapljusnuo romska naselja, nije ih preplavio zahvaljujući njenim podvizima. Pozivala je sugrađane da ostanu kod kuće i sačuvaju svoje i zdravlje drugih, porodicama dopremala hranu i sredstva za higijenu... Naučila nas je solidarnosti, jedinstvu, pokazala koliko je važno brinuti o drugome. O obukama, projektima koje sprovodi, gorućem stambenom pitanju i ostalim problemima RE populacije u Bijelom Polju razgovarali smo sa, slobodno možemo kazati, jednom od heroina romske zajednice.

Opširnije...

Melisa Beriša: Želim da budem primjer mladima

Ime Melisa je grčkog porijekla i znači pčela (od grčkog melitta, melissa) ili slatka kao med. Baš takva je i naša sagovornica – pametna, vrijedna i šarmantna. Melisa Beriša završila je drugi razred SSŠ „Ivan Uskoković“ odličnim uspjehom i predsjednica je odjeljenja. Nada se da će školovanje završiti kao lučonoša. Dok njeni drugari odmaraju od obaveza u školi, ona je odlučila da se tokom ljeta pozabavi dodatnom edukacijom, te je u NVO Mladi Romi angažovana kao saradnica na projektima obrazovanja. Kaže da nikad neće prestati da uči, doprinosi RE zajednici, motiviše mlade i šalje pozitivne primjere. Borbena je i nedaćama i preprekama odgovara još većom posvećenošću i predanim radom. Možda to ima veze sa Lavom, njenim horoskopskim znakom ili sa snažnim osjećajem samosvijesti, ali ova djevojka zna svoj put!

Opširnije...

Nardi Ahmetović: Romi imaju bogatu kulturu koja zaslužuje punu promociju

Nardi Ahmetović došao je u Crnu Goru kada je imao sedam godina. Osnovnu i srednju školu završio je u Nikšiću. O empatiji koju osjeća ka drugima, govori nagrada za aktivno pružanje pomoći koju je dobio kao počasni građanin. Osluškujući svoje i potrebe mladih pripadnika romske zajednice, osnovao je NVO „Centar za afirmaciju RE populacije. Aktivan je i u lokalnoj akcionoj grupi u okviru ROMACTED programa, zajedničkoj inicijativi Evropske unije i Savjeta Evrope. O saradnji sa NVO Mladi Romi, volonterizmu, životu u Crnoj Gori, Ahmetović je razgovarao sa nama.

Opširnije...

Održani sastanci institucionalne radne grupe u Herceg Novom i Baru

Članovi ROMACTED tima organizovali su 11. juna 2020. godine u prostorijama Opštine Herceg Novi sastanak sa predstavnicama lokalne samouprave, Rankom Šuberić, saradnicom za ostvarivanje socijalnih prava građana i Tamarom Vujović, savjetnicom predsjednika Opštine. Povod sastanka bio je rad na finalnoj verziji Lokalnog akcionog plana (LAP) za integraciju RE populacije, koji bi trebao biti izglasan na nekoj od narednih sjednica lokalnog parlamenta.

Opširnije...

ROMACTED

romacted-logo

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg

Roma ano medija

medijiromi