Ono što do sada nismo imali – prilike

Sastanci, pripreme, višesatni razgovori, prepoznavanje problema u zajednici i načini na koji da se riješe – svakodnevica je desetak Roma koji učestvuju u projektu “Jačanje javnog aktivizma Roma“ koji finansira Evropska unija.

“Sam naziv projekta kaže da je neophodno jačanje javnog aktivizma Roma. Mi do prije pet godina, nismo mogli da okupimo pet mladih ljudi koji su u obazovnom sistemu, koji žele neke pozitivne promjene u zajednici, koji žele da rade na nekim stvarima. Danas na seminarima je do 20, 25 učesnika.”, objašnjava Elvis Beriša, student Prava na odsjeku za bezbjednost i politiku, i nastavlja:

„Ja i kolege smo članovi platforme, prva takve vrste, razvijamo smjernice u kom prvacu treba da ide aktivizam Roma radi integracije Roma u društvo u Crnoj Gori“ .

Ovakav rad, treninzi i seminari koje pohađaju već ih čine aktivnim u romskoj zajednici. Elvis i od ranije učestvuje u javnom životu Roma. Prepoznaju ga i na fakultetu i u nevlaninom sektoru, a bio je i član radne grupe za izradu strategije za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana 2016. – 2020. Međutim, tada kako i sam kaže nije imao priliku da se toliko uključi u izradu samog dokumenta.

„Ova inicijativa je temelj svih akcija i projekata koje ćemo svi zajedno sprovoditi. To je ono što do sada nismo imali, a to su prilike. Prilike za veće uključivanje, generalno mladih, a ako pogledamo posebno romsku zajednicu vidjećemo da zaista imamo jako mali broj mladih iz romske zajednice koji su uključeni u javnom aktivizmu, odnosno u društvenom životu.“ kaže Elvis.

elvis.jpg

Plan je da se dokumentom objedine problemi mladih Roma kao i predlozi kako da se riješe, a onda i da se stavi na sto donosiocima odluka na nacionalnom i lokalnom nivou.

„Moje mišljenje je da se ovim projektom, ne samo dala prilika mladim da uče i slušaju o nekim temama poput demokratije, ljudskih prava i o odnosima sa javnosti, već smo dobili priliku da ono što mislimo da je dobro i korisno, za mlade prije svega, a onda i za cjelokupnu zajednicu, da stavimo na papir u jednom dokumentu koji ćemo kasnije realizovati“, dodaje Serđan Baftijari, student Političkih nauka.

Problema je dosta, a poneki datiraju i po dvadeset godina, tako da se u dokumentu našlo mjesta i za poneku želju iz djetinjstva.

slika_mladi_romi_sajt_ibro.jpg

“Idemo u tom pravcu da bi trebalo da postoji neko mjesto za mlade, pogotovu u Podgorici, a pošto Roma ima najviše na Koniku, možda tu da se napravi neko mjesto gdje će mladi da se okupljaju, razmjenjuju ideje, a onda i nađu rješenje kako te ideje da se realizuju”.

Dvadesetak Roma koji svakodnevno rade na projektu su samo dio mreže koja se polako širi cijelom Crnom Gorom. Ono što na sastancima i kroz aktivnosti uče su jedna strana priče, a ono kako sve to na njih utiče je druga.

“Pomaže u samopouzdanju, ne samo pripadnicima romske populacije. Dobili smo iskustvo i hrabrost da se prijavimo na neke druge konkurse. Ja ću se potruditi da se prijavin na konkurs za stažiranje. Zahvaljujući radu sa kolegama i na platformi stekla sam samopouzdanje da se prijavim, informisala sam se i nadam se da ću uspjeti”, stidljivo otkriva svoje planove Almedina Jašaraj učenica srednje ekonomske škole.

I uspjela je. Nedugo nakon ovog razgovora Almedinu smo sreli sa aktivistima jedne nevladine organizacije kako priprema konferenciju za medije u okviru još jednog projekta koji finansira Evropska unija “Inicijativa za otvoreno sudstvo.”

Članak je preuzet sa sajta EU info centra.

ROMACTED

romacted-logo

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg