Almir Beganaj: Obrazovanje i zaposlenje su ključ za napredak

Almir Beganaj iz Ulcinja, osnivač mlade NVO Romano drom, zaštitar lica i imovine u Komunalnim djelatnostima Ulcinj, sinonim je za posvećenost, kada je riječ o doprinosu zajednici, unapređenju položaja RE populacije u Ulcinju. Angažovan je kao saradnik u okviru programa ROMACTED, zajedničke inicijative Evropske unije i Savjeta Evrope, tj. posrednik, most u komunikaciji između RE i predstavnika Opštine.

Ono što ga motiviše za rad je dužnost koju mu nameće osjećaj pripadništva svom narodu. Ta spoznaja odgovornosti podstiče ga da nastavi da pomaže onima kojima je pomoć uvijek dobrodošla. Beganaj je učestvovao i u kampanji „REspect“, kada je pozvao sugrađane da ostanu kod kuće, sačuvaju zdravlje i pokažu poštovanje prema drugima. U prethodnom periodu krize izazvane pandemijom korona virusa romska zajednica je bila najugroženija. Beganaj je tokom pandemije sa volonterima RE zajednice učestvovao u akciji dezinfekcije naselja, dopremanja hrane i sredstava za higijenu toj populaciji.

Sa Almirom smo razgovarali o problemima sa kojima se suočava, preprekama u ostvarivanju boljitka i izjednačavanja RE sa većinskom populacijom u Crnoj Gori. Ukoliko nastavite da čitate redove koji slijede, saznaćete da i Almir ima jedan san koji možda i nije tako teško ostvariti. Nadamo se da će ga uskoro ispuniti, a sudeći po predanom radu i ne sumnjamo! 

ROMACTED program Evropske komisije, Savjeta Evrope i NVO Mladi Romi kao partnerske organizacije, u završnoj je fazi. Na koji način ste Vi bili uključeni u projekat?

- Pošto sam bio član CAG-a (lokalne akcione grupe) i sarađujem sa NVO Mladi Romi, ohrabrili su me i podržali da se uključim u ROMACTED program u svojstvu facilitatora. Mislim da je razlog za to i što sam dobro upoznat o problemima i potrebama RE zajednice u Ulcinju.

Kako ste došli u kontakt sa NVO Mladi Romi?

- Upoznao sam gospodina Jahu, direktora NVO Mladi Romi, na mom prvom seminaru prije 14 ili 15 godina i tako smo ostali u kontaktu.

Opišite nam Vaš posao? Koja je uloga facilitatora?

- Moj posao doživljavam kao posrednika između RE zajednice i članova opštine, pokušavam da pomognem toj zajednici u rješavanju problema s kojima se suočava. Angažovan sam od početka marta, vjerujem da ću dati značajniji doprinos u narednom periodu.

Distribuirali ste hranu i sredstva za higijenu tokom pandemije korona virusa i bili angažovani na dezinfekciji naselja u Ulcinju? Možete li nam kazati nešto više o tom iskustvu?

- Da, bio sam angažovan tokom tog poduhvata. Lijep je osjećaj kad vidiš da možeš pomoći svom narodu. Kontaktirao sam NVO Mladi Romi i komunicirao o daljim koracima i idejama kako možemo pomoći RE zajednici, onda smo uz njihovu i pomoć Savjeta Evrope uspjeli da obezbijedimo hranu i higijenu za 83 porodice. Angažovao sam volontere iz RE zajednice koji su nam pomogli u dodjeli i odradili su odličan posao.

Što se tiče dezinfekcije naselja, palo mi je na pamet da zajedno sa mojim ROMACTED saradnikom Markom Junkovićem napišem pismo DOO Komunalne djelatnosti Ulcinj. Pozvali smo se na NVO Mladi Romi i Savjet Evrope i izašli su nam u susret.

Da li ste nakon ovog angažmana prepoznati u lokalnoj zajednici?

- Da, prepoznat sam dosta u RE zajednici, ali sada oni mnogo očekuju od mene. Nažalost, jer misle da imam neki veliki uticaj.

Sa kojim ste se izazovima susretali i da li ste nekad pomislili da nećete ispuniti zadatak?

- Do sada je moj najveći izazov bio pomoći RE zajednici tokom krize i stanja u kome se našla zbog korona virusa. Mislim da sam dosta uspio, s obzirom na to da nijesam imao iskustvo u tome. Nezadovoljnih ima uvijek, ali čini mi se da sam koliko-toliko ispunio svoj cilj. Još jedan izazov sa kojim se suočava facilitator jesu velika očekivanja RE zajednice. Strahujem da neću uspjeti da im omogućim ono što oni žele.

Kako vidite perspektivu za napredak romske zajednice?

- Mogućnost za napredovanje, unapređenje položaja je u povećanju procenta obrazovanih ljudi. Što više RE djece mora fakultetski da se obrazuje i zaposli. To je jedini način da većinska zajednica ima bolji pogled na RE populaciju. 

Radite i kao zaštitar lica i imovine u Komunalnom. Da li biste voljeli sebe da vidite na nekoj drugoj poziciji unutar preduzeća?

- Tako je, radim kao zaštitar lica i imovine u Komunalnim djelatnostima Ulcinj.

Volio bih da vidim sebe na nekoj boljoj poziciji u firmi. Ipak, smatram da je moj san teško izvodljiv zbog mog obrazovanja, pošto imam treći stepen srednje skole, ali trudiću se da budem sve bolji i bolji u poslu koji obavljam, pa možda jednog dana taj san postane stvarnost.

 

Stavovi izneseni u ovom tekstu ni na koji način ne odražavaju stavove Evropske unije i Savjeta Evrope

   

  

ROMACTED

romacted-logo

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg

Romi u medijima

medijiromi