Posjeta i info sesija u srednjim školama u Nikšiću

Predstavnici NVO „Mladi Romi“ su 6. februara 2020. godine posjetili srednje škole u Nikšiću koje su uključene u program mentorstva i ostale aktivnosti koje su predviđene projektom “Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada”.

 

To su škole:

  1. Prva srednja stručna škola, u kojoj nastavu pohađa 10 učenika RE populacije
  2. Srednja stručna škola, u kojoj nastavu pohađa jedna učenica
  3. Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, u kojoj nastavu pohađa 10 učenika

Cilj naše posjete je bilo međusobno upoznavanje, razgovor o toku aktivnosti, prilikama za unapređenje rada, kao i informisanje učenika o mogućnosti za obavljanje ljetnje prakse, kao i treningu koji će se organizovati za učenike završnih razreda, koji će obuhvatiti teme prelaska iz školskog sistema u sistem tržišta rada.

Sastanku su prisustvovali: predstavnici NVO “Mladi Romi”, mentori iz ove tri škole i učenici.

Samir Jaha, direktor organizacije Mladi Romi, je izrazio zahvalnost svima na prisustvu, predstavio prošlogodišnje rezultate i dalje aktivnosti i pozvao mentore i učenike na razgovor o njihovim dosadašnjim radnjama, problemima sa kojima se susreću itd.

Katarina Jočić, koordinatorka projekta je najavila učenicma trening koji je planiran za njih u mjesecu aprilu, kao i plaćenu praksu koja će se realizovati tokom ljetnjih mjeseci.

Nakon toga je svaki mentor ukratko predstavio svoj rad sa učenikom u okviru dosadašnjeg angažovanja i dao komentar za svoje učenike.

Poslije toga su učenici govorili o sebi, i svojim namjerama za dalji nastavak obrazovanja ili zaposlenja.

 

Ova aktivnost je realizovana u okviru projekta “Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi se posredstvom Romskog obrazovnog fonda.

 

          

ROMACTED

romacted-logo

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg

Romi u medijima

medijiromi