Dopis EPCG povodom problema porodice Rudi

NVO Mladi Romi uputila je danas (18. 12. 2020. godine)  zvanične dopise Elektroprivredi Crne Gore i Vodovodu i kanalizaciji D.O.O. Podgorica povodom slabog napajanja električnom energijom i slabog vodenog pritiska u naselju Vrela Ribnička. U dopisima Elektroprivredi i Vodovodu postavljena su pitanja u vezi sa uzrocima pomenutih problema i tražili od njih da nas upoznaju sa mogućim rješenjima.

 

 

Kako se navodi u dopisu,gospodin Iso Rudi se obratio NVO Mladi Romi za pomoć zbog problema koji se tiču uslova stanovanja njegove porodice. Naime, gospodin Iso Rudi živi u naselju Vrela Ribnička sa svojom porodicom koju osim njega čine njegova majka, žena i troje djece od kojih su dvoje školskog uzrasta. Oni žive u objektu sagrađenom od iverice bribližne površine 60m2. Objekat ima spavaću i dnevnu sobu koja je spojena sa kuhinjom, kupatilo koje je odvojeno i pomoćnu prostorijukoja služi kao ostava/radionica. Domaćinstvo je opremljeno osnovnim kućanskim aparatima ( televizor, električni šporet, šporet na drva, kuhinjski inventar, bojler, mašina za veš ) međutim djeca nemaju kompjuter iako idu u školu.

Osnovni problemi koje su istakli gospodin Rudi i članovi njegovog domaćinstva su sljedeći:

  • Slabo napajanje električnom energijom

Članovi domaćinstva tvrde da imaju električnu energiju međutim zbog slabog napajanja imaju problem sa korišćenjem kućanskih aparata poput mašine za pranje veša i električnog šporeta a ponekad im ne radi i bojler. Dotok struje nije dovoljan za normalan rad tih uređaja te stoga djeca često nemaju čistu odjeću kada idu u školu ili nemaju mogućnost da vode računa o ličnoj higijeni.

  • Slab pritisak za vodu

Problem sa vodenim pritiskom je najizraženiji ljeti kada i druga domaćinstva intenzivnije koriste vodu. Pritisak je često toliko slab da tokom ljetnjeg perioda često ne mogu da koriste kupatilo zbog čega pune bidone sa vodom, griju ih u toku dana na suncu a poslije ih koriste radi održavanja lične higijene. Ovaj problem je prema njihovim riječima uzrokovan time što je više domaćinstava povezano na istu cijev. Uz to ne dobijaju račun za vodu već im izvjesni gospodin Beganaj svakog mjeseca traži 20 eura za utrošak vode.

  • Neuslovno kupatilo

Kupatilo je odvojeno od drugih prostorija a iz kupatila se direktno izlazi u dvorište što predstavlja ozbiljan problem, naročito zimi. Osim toga, u kupatilu nema kade niti tuš kabine već se radi o prostoru na betonskoj površini koji je takođe ograđen ivericom i natkriven limom. Ta prostorija provjetrava sa sve četiri strane i neuslovna je za korišćenje zimi između ostalog i zbog nedostatka grijanja.

  • Vlaga

U svim sobama, na zidovima primjetna je vlaga koja narušava kvalitet života. Plafon na objektu je takođe izgrađen od iverice i natkriven limom zbog čega tokom kišnih dana „svugdje po kući kaplje voda koju je nemoguće zaustaviti“ – Iso Rudi.

  • Nedostatak prostora

Iako ukupna površina objekta iznosi približno 60m2, prostor koji koriste za život čini približno 2/3 ukupne površine objekta. U taj prostor ulaze spavaća soba koja čini približno 10m2 a ostalo je dnevni boravak sa kuhinjom u kojem provode najveći dio vremena. U spavaćoj sobi ima 4 ležaja a dnevnu sobu za spavanje koriste gospodin Iso Rudi i njegova žena. U takvom objektu djeca koja pohađaju školu nemaju prostor u kojem bi se nesmetano mogla posvetiti učenju – navodi se u dopisu NVO Mladi Romi.

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg