KONKURS - Mladi Crne Gore protiv govora mržnje

NVO Mladi Romi raspisuje poziv za 20 učesnika/ca za učešće na projektu Mladi Crne Gore protiv govora mržnje. Projekat ima za cilj povećanje znanje i vještina mladih u Crnoj Gori o važnosti i značaju ljudskih prava sa posebnim naglaskom na prava romske i egipćanske zajednice, antidiskriminacionih politika kao i o opasnostima koje predstavlja govor mržnje, nudeći sredstva za razvijanje kontranarativa usmjerenog na suzbijanju ove pojave.

Projekat će biti realizovan kroz tri modula i to:

  • Modul I - Trening o ljudskim pravima i govoru mržnje. Tokom prvog modula učesnici/ce će imati priliku da uče o nastanku, razvoju i podjeli ljudskih prava, mehanizmima zaštite ljudskih prava, pravima RE zajednice u Crnoj Gori, kao i tome šta je govor mržnje, kako ga prepoznati, kako se boriti protiv govora mržnje i sl. Takođe, tokom ovog modula, učesnici/e će imati priliku da se upoznaju sa radom Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici, Akcionim planom za mlade Rome i No Hate Speech kampanjom. Trening će biti održan krajem oktobra 2020. godine.
  • Modul II – Trening o medijskoj pismenosti. Tokom drugog modula učesnici/e će biti u prilici da uče o medijskoj pismenostu, ali i slobodi izražavanja i slobodi medija u Crnoj Gori, kako da razlikuju fejk njuz, klikbejt vijesti i sl. Takođe, učesnici/e će biti u prilici da analiziraju medijske tekstove i objave na društvenim mrežama o RE zajednici posebno u vremenu trajanja epidemije COVID-19 u Crnoj Gori. Tokom ovog modula, učesnici/e će imati priliku da razviju vještine iz oblasti PR-a, javnog nastupa, kreiranja kampanje i sl. Trening će biti održan sredinom novembra 2020.
  • Modul III – Učešće u #REspect kampanji na društvenim mrežama, gdje će učenici/e biti u prilici da kreiraju video materijal (podcast, vlog, storytelling i sl.) o govoru mržnje i ljudskim pravima marginalizovanih grupa sa posebnim naglaskom na romsku i egipćansku zajednicu u Crnoj Gori.

Mladi Crne Gori protiv govora mržnje FINAL

Za učešće na ovom projektu mogu se prijaviti:

  • svi/e učenici/e srednjih škola sa teritorije Crne Gore iz RE zajednice kao i
  • svi/e redovni/e studenti/kinje novinarstva, medija, multimedijalnog dizajna svih univerziteta u Crnoj Gori.

Za prijavu je potrebno poslati popunjeni aplikacioni formular na mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. najkasnije do 23. oktobra 2020. godine do ponoći, uz naznaku „Prijava za učešće na projektu Mladi Crne Gore protiv govora mržnje“.

Za sve dodatne informacije o programu i projektu budite slobodni da nas kontaktirate putem mail adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili putem telefona 020/221-193.

Učešće na projektu Mladi Crne Gore protiv govora mržnje je besplatno za odabrane polaznike/ce, što znači da troškove putovanja, hrane, smještaja, organizacije nastave i drugih aktivnosti vezanih za program snosi NVO Mladi Romi. Projekat Mladi Crne Gore protiv govora mržnje podržan je kroz akciju Promocija različitosti i jednakosti u Crnoj Gori, koja je dio zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku 2019-2022.

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg