Trening o demokratiji i ljudskim pravima u okviru programa studentskog aktivizma “GLAS STUDENTIMA”

Program studentskog aktivizma “GLAS STUDENTIMA”, otpočeo je treningom o demokratiji i ljudskim pravima. Ovo je prvi trening u okviru projekta “Ujedinjeni možemo više – glas studentima, podrška radnicima!”. Održan je od 12. do 14. oktobra u hotelu Four Points by Sheraton, u Kolašinu.

Treningu je prisustvovalo 25 studenata i studentkinja, kako bi se obučili da učestvuju i efikasno utiču na proces donošenja odluka i javnih politike koje se bave pitanjima Roma, pravima studenata i radnika, kao i ostalim ekonomskim, socijalnim i manjinskim pravima.Svrha treninga je bila okupiti i edukovati grupu mladih aktivista kroz informisanje i prenošenje znanja na teme aktivnog građanstva, ljudskih prava i demokratije, kao i monitoringa, s posebnim akcentom na njihovu implementaciju u praksi.

Na trodnevnom treningu predavači su bili izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević, izvršni direktor Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope Vuk Maraš, kao i gostujući predavač, zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković. Predavači su pripremili program koji je osim već pomenutih tema obuhvatao i pitanja političkog sistema Crne Gore, struktura moći, Internacionalnog i nacionalnog okvira za zaštitu ljudskih prava, internacionalnog, nacionalnog i lokalnog institucionalnog sistema, metoda i tipova akcije.

Predavači su opravdali reputaciju koju uživaju, kroz stručnost i posvećenost , na kvalitetan način su prenijeli znanje o aktuelnim temama na treningu, i omogućili su učesnicima da aktivno učestvuju u svim fazama treninga. Učesnici smatraju da je cjelokupni trening bio od velike važnosti, da pospješuje usvajanje i praktičnu primjenu teorijskog dijela, kao i da se stečeno znanje može iskoristiti za dalje kreiranje javnih politika za bolju budućnost RE populacije. Obzirom da je ovo prvi trening u okviru projekta, naredne planirane aktivnosti će obuhvatati obuke i treninge o političkom sistemu Crne Gore, o odnosima s javnošću i relevantnim aspektima javnog nastupa, kao i izvođenje simulacija parlamentarnih debata.

I_3.jpg  I.jpg          

Projekat “Ujedinjeni možemo više – glas studentima, podrška radnicima!” podržan je od strane Evropske unije kroz Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR). Sprovodiće se u 7 crnogorskih opština: Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Kotoru, Budvi, Ulcinju i Herceg Novom.

ROMACTED

romacted-logo

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg

Roma ano medija

medijiromi