Šest porodica vraća se na Kosovo [RTCG]

RTCG 17nov2015

Dobrovoljni povratak pet porodica u Đakovicu i jedne na Kosovo Polje biće organizovan danas. Ove porodice, sa ukupno 29 članova, koje su od 1999. godine boravile u kampu Konik 1 i 2 u Podgorici vratiće se u zemlju porijekla. Tamo ih, kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, čekaju već sagrađene kuće.

"Povratak ovih porodica je finansiran sredstvima Evropske unije posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kroz projekat 'Program pomoći za integraciju i povratak RAE i drugih I/RL-a koji žive u naselju Konik – II faza'. U saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja – Upravom za zbrinjavanje izbjeglica Vlade Crne Gore i Agencijom Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), ovaj projekat sprovodi Danski savjet za izbjeglice u partnerstvu sa NVO HELP", navodi se u saopštenju.

UNHCR je od obezbijedjenih fondova Evropske unije izgradio kuće za povratnike na zemljištu koje je dodijelila Opština Đakovica, i dodijelio korisnicima hranu, namještaj, drva i alat za samozapošljavanje, dok je Danski savjet za izbjeglice dodijelio osnovne povratničke pakete i obezbijedio transport ovih lica i njihovih stvari.

"Ova aktivnost nastavak je bliske saradnje vladinih, međunarodnih i nevladinih organizacija koje aktivno rade na ostvarivanju trajnih rješenja za raseljena lica. Tokom oktobra i novembra meseca, podržan je povratak 17 raseljenih porodica, odnosno 90 osoba u opštinama Peć, Istok i Đakovica na Kosovu", navode iz Ministarstva.

ROMACTED

romacted-logo

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg