Osnov za standardizaciju romskog jezika [RTCG]

Romski rjecnik-19112015

Crnogorsko-romski i Romsko-crnogorski rječnik predstavlja osnov za standardizaciju romskog jezika, te je od izuzetne važnosti da postane sastavni dio kulture i identiteta romske nacionalne zajednice, saopšteno je danas na prezentaciji rječnika.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva prezentovali su danas  prvi Crnogorsko-romski i Romsko-crnogorski rječnik. Rječnik, koji je djelo autora Ljatifa Demira, Nevsije Durmiš i Fatime Demir, je proizvod nastojanja da se naučno i sistematski predoči i opiše leksičko bogastvo romskog jezika, saopšteno je iz Ministarstva.

Istaknuto je da je poštovanje manjinskih prava i prava marginalizovanih grupa u društvu tema koja zaokupljuje opštu pažnju svih.

"Romi su nesvakidašnji narod kojem je na neki način ceo svijet domovina, a koji su opet veoma vezani za svoju kulturu i način življenja. Kod nas, u Crnoj Gori, najprije su se naselili u primorskoj regiji. Pet vijekova unazad, od prvih nastanjenja, pripadnici ove zajednice žive na crnogorskom prostoru kao neizostavni dio etničke i demografske strukture crnogorskog društva. Većina Roma, 63,7% stalno nastanjenih u Crnoj Gori, prisutno je već nekoliko generacija na ovom tlu", saopšteno je na prezentaciji rječnika.

Za Rome, kako je navedeno, kultura se ogleda u jeziku, muzici, religiji i mitovima.

"Romski jezik jedina je “knjiga” koju su Romi ponijeli iz matične Indije. Njihov jezik je inventar materijalne i duhovne kulture kojoj su nekada pripadali, a koji istovremeno sadrži elemente kulture drugih naroda sa kojima su dolazili u dodir tokom svoje seobe. Većina Roma govori neku od varijanti romskog jezika", saopšteno je.

Naglašeno je da je romski jezik jedan od suštinskih elemenata nacionalnog i kulturnog identiteta Roma i iz tih razloga negiranje ili osporavanje romskog jezika u bilo kom obliku predstavlja negiranje i osporavanje identiteta Roma, njihovih ljudskih prava i sloboda koja su im zagarantovana svim međunarodnim dokumentima.

"Ovaj rječnik, koji je temelj za dalji razvoj romskog jezika, doprinijeće nesumnjivo razvoju romske zajednice, jer će biti osnova za obrazovanje i samoobrazovanje ljudi koji žele da se uključe u jezički idiom sredine", istaknuto je na prezentaciji rječnika.

Izvor: http://rtcg.me/vijesti/drustvo/110315/osnov-za-standardizaciju-romskog-jezika.html

ROMACTED

romacted-logo

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg