Od 2004. godine 38 žrtava trgovine ljudima [RTCG]

human trafficking

U Crnoj Gori su, tokom prva tri mjeseca ove godine, tri osobe bile žrtve trgovine ljudima, dok je ukupan broj žrtava od 2004. godine 38, saopšteno je iz Crvenog krsta.Crveni krst Crne Gore obilježiće sjutra Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima i građanima dijeliti flajere i kartice koji sadrže ključne poruke vezane za mjere opreza.

„Plan akcije podrazumijeva podjelu promotivnog materijala u skoro svim crnogorskim opštinama. Volonteri opštinskih organizacija Crvenog krsta će sugrađanima na ulicama i u sredstvima javnog prevoza dijeliti flajere i kartice koji sadrže ključne poruke vezane za mjere opreza, kojima se preventivno djeluje na trgovinu ljudima“, saopšteno je iz te organizacije.

I ovogodišnji Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima se, kako je saopšteno, obilježava pod sloganom „Pozvoni za slobodu“. „Cilj ove akcije je da se javnosti skrene pažnja na rizike koje trgovina ljudskim bićima nosi sa sobom, kao i to da žrtva i trafikant može biti bilo ko“.

„Prema podacima Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima u Crnoj Gori su od početka godine do 1. aprila bile tri žrtve trgovine ljudina, a ukupan broj žrtava je od 2004. godine bio 38“, kazali su iz Crvenog krsta.

Iako Crna Gora, kako je saopšteno, statistički posmatrano, i u poređenju sa drugim zemljama, ne spada u red država sa izraženim problemom trgovine ljudima, i kod nas postoje ugrožene ciljne grupe koje su sklonije ovom problemu – maloljetna lica, romska populacija, migranti.

„Zato je prepoznavanje trgovine ljudima, kao velikog problema današnjice, od velikog značaja i za naše društvo“, kaže se u saopštenju.

Crveni krst će, kako je saopšteno, za volontere, ali i sve zainteresovane, organizovati sjutra seminar na temu prevencije trgovine ljudima.

Izvor: http://rtcg.me/vijesti/drustvo/106930/od-2004-godine-38-zrtava-trgovine-ljudima-.html

ROMACTED

romacted-logo

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg