Posjetili 7 srednjih škola u Podgorici početkom novembra

Predstavnici NVO Mladi Romi su u periodu od 2. 11. do 16.11. 2020. posjetili srednje škole na teritoriji glavnog grada Podgorice, u kojima nastavu pohađaju učenici iz romske i egipćanske populacije  u kojima realizujemo  program mentorske podrške.

Tom prilikom smo održali sastanke sa upravom škole, mentorima i razgovorali o situaciji u vezi sa pohađanjem i organizovanjem nastave u ovoj školskoj godini, s obzirom da je  došlo do izmjene načina na koji se nastava realizuje uslijed pandemije virusa Covid-19.

Škole koje smo posjetili su:

  1. Srednja stručna škola „Ivan Uskoković“
  2. Srednja medicinska škola
  3. Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović“
  4. Srednja građevinsko-geodetska škola „Inž. Marko Radević“
  5. Srednja ekonomska škola „Mirko Vešović“
  6. Škola za srednje i više stručno obrazovanje Sergije Stanić
  7. Resursni centar za obrazovanje i vaspitanje „1. jun“

11 REF SEC POSJETE

Predstavnici NVO Mladi Romi su upoznali predstavnike škola sa trenutnim i budućim planovima organizacije  vezano za programe  podrške u obrazovanju RE djece koje organizacija realizuje.

Takođe smo razgovarali o temama koje se se odnose na redovnost stipendiranja srednjoškolaca, odabiru i izvještavanju mentora/nastavnika, redovnosti učenika, praćenju nastave online, posledica Covid 19 virusa na učenike iz RE populacije, integrisanosti romskih učenika u školskom sistemu, praktičnoj nastavi,  kao i o značaju i unapredjenju  podrške od strane mentora.

Broj učenika se od škole do škole razlikuje. Ove školske godine je povećan broj učenika koji su upisali prvi razred srednje škole. Najviše je prvaka u školi „Ivan Uskoković“, ukupno četrnaest na smjerovima automehaničar, instalater za špediciju, carinu i organizaciju transporta, instalater sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije, dok je ukupan broj srednjoškolaca na nivou Podgorice sezdeset. Broj mentora koje su angažavani da pružaju podršku RE učenicima na nivou Podgorice iznosi devetnaest.

Ova aktivnost je realizovana u okviru projekta „Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi se posredstvom Romskog obrazovnog fonda.

ROMACTED

romacted-logo

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg

Romi u medijima

medijiromi