INTERVJU: Sebastijan Baftijari - naš novi stažista: Znanje vam niko ne može oduzeti

Radi jačanja individualnih kapaciteta pripadnika romske zajednice, pospješivanja rada nevladinih organizacija, NVO Mladi Romi je prepoznala Sebastijana Baftijarija kao vrijednog učenika, posvećenog volontera i romskog aktivistu. Naš novi stažista odličan je učenik četvrtog razreda SSŠ „Spasoje Raspopović“ u Podgorici. Pohađa smjer hemijskog laboranta i pridružio se našem timu kako bi radio na unapređenju položaja romske zajednice. Sebastijan, vođen primjerom starijeg brata Serđana koji je dvije godine bio naš stažista, planira da nastavi obrazovanje i posveti se inkluziji Roma.

Sebastijan Baftijari ofis

 

U okviru našeg programa podrške „Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada“ tokom ljetnjeg raspusta prošle godine obavljao si stručnu praksu u Zavodu za metrologiju. Kaži nam nešto o tom iskustvu.

BAFTIJARI: Posredstvom NVO Mladi Romi u Zavodu za metrologiju imao sam priliku da odradim profesionalnu praksu. Imao sam mentora koji me mnogo naučio. U apotekama sam sprovodio razne laboratorijske procedure, analizirao ljekove, kontrolisao rad laboratorijske aparature, instrumenata. Takođe sam radio i hemijske proračune, koristio Eksel program.

Bio si naš saradnik na projektu „Novi početak za 500 učenika“, pomagao romskim porodicama da upišu djecu u vrtiće, osnovne i srednje škole. Opiši, šta je bio najteži zadatak?

BAFTIJARI: Jedan od izazova s kojim sam se suočio jeste nedostatak dječije dokumentacije, ali i bojazan roditelja da upišu djecu u vrtiće zbog pandemije korona virusa. Prilikom razgovora sa djecom i roditeljima o upisu u srednju školu imali smo problem sa odustajanjem nekih učenika, ili pod uticajem roditelja ili zbog njihovih ličnih razloga. Pored navedenih izazova, upisali smo veliki broj djece i učenika imali smo lijepu saradnju sa njima i roditeljima. Objasnili smo im kako funkcioniše školski život, koje su prednosti, motivisali ih. Savjetujem roditelje da urade ono što je za njihovu djecu najbolje, a to je da im pruže bolju budućnost, jer ta djeca zaslužuju da budu obrazovana.

Imaš li podršku mentora? Na koji način ti je pomogla?

BAFTIJARI: Posredstvom NVO Mladi Romi omogućena mi je mentorska podrška koju mi pruža mentor Danilo Mugoša. Uvijek je tu za nas šta god nam treba. U posljednje vrijeme i mentori se suočavaju sa izazovima koje nosi učenje na daljinu preko online platformi. Bilo bi lijepo kada bismo imali mogućnost dodatne nastave, tutorskih časova. Nastava u školi koju pohađam je kombinovana. Učimo na daljinu preko aplikacije Microsoft Teams, ali praksu i konsultacije obavljamo u školi. Proces je veoma zahtjevan, ali dobro se snalazimo i ovaj sistem ima svojih prednosti.

Zašto je važno školovati se? Imaš li poruku za tvoje vršnjake?

BAFTIJARI: Poruka za moje vršnjake bila bi da završe srednju školu jer će mnogo lakše naći posao. Takođe im savjetujem da ukoliko ne žele da nastave edukaciju, upišu stručnu srednju školu, jer će se tako prije zaposliti. Neka se ne obaziru na prepreke, jer znanje je unikatno i niko im ga ne može oduzeti. Vjerujem da ima mnogo RE srednjoškolaca koji imaju potencijala. Poručujem im da se odvaže i da „idu“ i do mastera. Mladi moraju raditi na sebi, unapređivati se konstantno. Pod školovanjem ne mislim samo na formalno obrazovanje, već i na neformalne oblike koje pružaju npr. nevladine organizacije. Seminari, sastanci, radionice na kojima se govori o nekim temama koje u školi nisu zastupljene su od velikog značaja za razvoj mladih.

Šta treba dati romskim srednjoškolcima? Koji je to „vjetar u leđa“ koji im je potreban?

BAFTIJARI: Treba im dati motivaciju, konkretne razloge zbog kojih treba da se obrazuju, konstantno ih podsjećati koliko je obrazovanje važno, kreirati kampanje sa snažnijim odjekom. U svemu tome važna je i podrška nadležnih institucija. Predlažem da se obuke za medijatore - saradnike u socijalnoj inkluziji organizuju i za pripadnike RE populacije koji su završili osnovnu školu.

Kaži nam nešto o vannastavnim aktivnostima i tvom iskustvu u civilnom sektoru.

BAFTIJARI: Član sam sekcija ljubav i hemija, theathre beyond borders (teatar bez granica), fudbalske sekcije, čiji je cilj da se u utakmicu uključe učenici svih srednjih škola iz Podgorice. Učestvovao sam na velikom broju seminara, radionica, vršnjački sam edukator. Moji prvi volonterski koraci vezani su za CAZAS, gdje sam bio dio brojnih kampanja o zdravim stilovima života, prevenciji HIV-a... Kao njihov volonter imao sam priliku da posjetim Istanbul i Izmir i da o ovim i ostalim temema vezanim za ljudska prava razgovaram sa vršnjacima iz cijelog svijeta. Iz njihovih priča uvidio sam da je diskriminacija pripadnika manjinskih naroda prisutna i u mnogo razvijenijim državama od Crne Gore. Zato je važno da se obrazujemo i informišemo.

Gdje vidiš sebe u narednom periodu? Hoćeš li nastaviti školovanje?

BAFTIJARI: Sigurno je da ću upisati fakultet, ali dvoumim se između medicine, farmacije ili nekog fakulteta koji ima određeni broj predmeta vezanih za ljudskih prava. Ali, i u slučaju da se opredijelim za medicinu, nastaviću sa društvenim aktivizmom. Želim da ohrabrujem mlade da uče, rade na sebi da budem vjetar koji će da ih motiviše.

 

Intervju sprovela: Milena Čavić, NVO Mladi Romi

Stavovi izrečeni u ovom tekstu se ni na koji način ne mogu smatrati stvavovima NVO Mladi Romi, Romskog obrazovnog fonda i Evropske unije

ROMACTED

romacted-logo

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg

Romi u medijima

medijiromi