David Gaši, učenik Srednje stručne škole na Cetinju savjetuje vršnjake: Budite što bolji jer će vam u životu najviše koristiti stečeno znanje

David Gaši, vrlodobar učenik Srednje stručne škole na Cetinju, korisnik je programa mentorske podrške u okviru inicjative „Podrška u učenju za srednjoškolce romske i egipćanske populacije“, koju NVO Mladi Romi sprovodi uz podršku kancelarije Unicefa u Crnoj Gori.

 

 

Ovaj vrijedni đak ističe da mu se smjer prodavca oduvijek sviđao jer je perspektivan i najviše mu se dopao od svih koje ova škola nudi. Naročito je zadovoljan praktičnom nastavom koju obavlja u jednom maloprodajnom objektu, što predstavlja odličan put ka njegovom budućem zanimanju.

- U prodaji svaki dan naučite nešto novo i svaki dan je izazov za sebe – objašnjava David.

Pomoć koju dobija od mentorke Vesne Krivčević mu mnogo znači, a mentorka je ponosna na Davidov uspjeh i ističe da je vrlo vrijedan, posvećen i odgovoran.

Osim podrške mentorke tu je i neizostavna potpora porodice.

- Moju porodicu čini šest članova. Majka, tata, dva brata i sestra i ja. Svi su stariji od mene. Jedan brat je u Njemačkoj i tamo radi, drugi brat radi ovdje, a sestra je udata. Moja majka je domaćica, a otac je zaposlen. Svi me podržavaju u mom odabiru zanimanja i u namjeri da se školujem – ističe David.

Ovaj vrijedni učenik kaže da u školi ne bi ništa promijenio, sa svima se lijepo slaže a ima i najboljeg druga i drugaricu.

 

David ima i savjet za romske vršnjake: „Učite, pružite sve od sebe da budete što bolji jer će vam u životu najviše koristiti stečeno znanje!“.

Davidova vedrina i optimističan stav savršeno idu uz njegov posao, a svakom potencijalnom kupcu uspije nenametljivo da prenese i malo uljudne radosti. Pred svima ostavlja utisak marljivog, otvorenog i predusretljivog mladića. A to je dio karaktera i vaspitanja, koje je ponio iz porodice i svoje zajednice.

Učenje u Srednjoj stručnoj školi na Cetinju i praksa u maloprodaji samo su pomogli da njegova ličnost dođe do izražaja. Zato i ne čudi što je spreman da vršnjacima preporuči učenje i rad kao najprodavaniji proizvod. 

 

 

Uz pravo usmjerenje, ispostavilo se da je to za njega pun pogodak, na putu ostvarenja jedne mlade osobe i na ponos onih koji brinu o njegovom razvoju.

Tekst je napisan u okviru inicijative Podrška u učenju za srednjoškolce romske i egipćasnke populacije koju sprovode NVO Mladi Romi i kancelarija Unicefa u Crnoj Gori

Autor teksta: Milena Čavić

Glas studentima, podrška radnicima!

UNITEDWRM-18_-_projekat_finansira.JPG

Projekat stipendiranja romskih srednjoškolaca


baner_ref_projekat.jpg

Osnaživanje romskog civilnog sektora

RollUp_romi_2_final_-_za_sajt.jpg